HAT-KP-1-2022_1-001254 „Irodalmi és történelmi hősök Hont, Nógrád és Gömör vármegyékben, valamint a Szepességben” Határtalanul! program

HAT-KP-1-2022_1-001254  „Irodalmi és történelmi hősök Hont, Nógrád és Gömör vármegyékben, valamint a Szepességben” Határtalanul! program -


    

Pályázat kódja: HAT-KP-1-2022_1-001254

Megvalósítás időpontja: 2023.04.17 - 2023.04.21.

Határtalanul! program keretében egy 5 napos felvidéki utazást nyertün. A pályázaton a zsirai iskolával együtt vettünk részt, így népes csapatunk 39 fővel indult útnak.

Hétfőn reggel izgatottan szálltunk fel a buszra, akárcsak a zsiraiak. Az idegenvezető Budapestnél csatlakozott hozzánk. Somoskőváralján hagytuk el az országot, és léptünk át Szlovákiába.

Első megállónk Rimajános volt, ahol a kazettás mennyezetű, Keresztelő Szent Jánosnak szentelt román stílusú bencés monostortemplomot néztük meg.

Rimaszombatban megtekintettük a Gömör-Kishonti Múzeum gazdag kiállítását. Ámulva néztük az emutojásból készült földgömböt, és az Afrikából emléktárgyként hozott múmiát. A város főterére is kisétáltunk, de az időjárás nem volt kegyes hozzánk: elkezdett esni az eső, így csak rövid ideig nézelődtünk.

Az időjárás illetve az utazási idő csúszása miatt a Maginvári kilátóhoz tervezett túrát sajnos nem tudtuk beiktatni, így elindultunk Várhosszúrétre, a szállásunkra.

A szállás elfoglalása majd a vacsora után egy helyi íjász mutatja be tudományát a Jozefína Panzió tágas kertjében. A foglalkozáson aztán mi is kipróbálhattuk ügyességünket.


A keddi napot a pelsőci Dénes György Alapiskolában kezdtük. Az iskola igazgatónője mutatta be az iskolát: mesélt az iskola névadójáról, az iskola mindennapjairól, és az iskola aulájában lévő kis kiállítást is megnézhettük.

Közel 2 óra buszozás után értünk Szklabonyára, ahol a Mikszáth-emlékházat kerestük fel. A Szent Péter esernyője alatt című kiállításon sok érdekességet megtudtunk Mikszáth Kálmánról, a nagy palócról. A ház udvarán fogyasztottuk el ebédünket, és egy kis játékra is szakítottunk időt.

Innen a Balassi család ősi fészkébe, Kékkő várába látogattunk. Benne található a Bábkultúrák és Játékok Múzeuma, ahol több termen keresztül egy kis bábtörténelemmel ismerkedhettünk meg. A vár Szent Anna kápolnájába is benéztünk.

A nap utolsó úticélja a füleki vár volt, ahol a budai pasa II. Rákóczi Ferenc nevelőapját, Thököly Imrét Közép-Magyarország uralkodójának nevezte ki. Magyar vezetéssel nézhettük meg a vár állandó kiállítását.

Este a szálláshoz tartozó tágas udvaron játszottunk egy jót, sötétedésig.


Szerdán Kassára utaztunk, ahol megtekintettük a rodostói házat, amely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. A dómban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szarkofágját. Megcsodáltuk a gyönyörű, a gótika minden jegyét megmutató, közel 500 éven át épített dómot, majd egy kis szabadidő keretében sétáltunk Kassa belvárosában.

Délután a sok buszozás után végre megmozgathattuk magunkat: az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsodákkal teli szádelői szurdokvölgyben tettünk egy közel 3 órás túrát. Megnéztük a 105 méter magas Cukorsüveg sziklacsúcsot.

Krasznahorkaváralján Andrássy Franciska és Dénes mauzóleumát csodáltuk meg: világ különböző márványbányáiból szállították a díszítőelemeket, kupoláját apró, aranyfüsttel bevont, velencei üvegdarabokkal díszítették, az ablakok pedig csiszolt achátlapokból készültek. A térhatású oltárkép 6000 színes márványdarabból áll. A kertben még a házaspár hűséges tacskója is kapott egy szobrot.

Egy rövid rozsnyói séta után a szállásra mentünk. A panzió pajtájában vacsora után a dernői néptáncosok fergeteges mulatságot tartottak nekünk, tánctanítással.Csütörtök reggel összecsomagoltunk (este már más helyen volt a szállás), majd elindultunk Márkusfalvára, ami a Máriássy família székhelye volt több évszázadon keresztül. A család kastélyában bútortörténeti múzeumot alakítottak ki, a nyári lak rezidenciában pedig billentyűs hangszerkiállítás tekinthető meg. A koncertteremben diákjaink egy rögtönzött bemutatót is tarthattak.

Lőcsén a régi városháza épületében megtekintettük a Szepesi Múzeumot. Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című művének történetével is megismerkedtünk. Lőcse épített öröksége 1993 óta szerepel az UNESCO világörökség listáján: szabadidő keretében, egyénileg gyönyörködhettünk a belvárosban.

Késmárkon az evangélikus templomban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, gróf Thököly Imrének a szarkofágját. Megtekintettük az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot is. Elsétálunk a belvároson keresztül Késmárk várához, ahol Thököly Imre bronz lovasszobrát néztük meg.

Aztán buszra szálltunk, és elindultunk a szállás, Tátracsorba felé. Most lehetett csak igazán gyönyörködni a tájban: a Magas-Tátra havas hegycsúcsai kísérték utunkat.


Pénteken már hazafelé vettük az irányt, de az út során még volt látnivaló.

Zólyomban a csoport egyik fele a belvárosban tett sétát, a másik fele a várat illetve a várgaléria kiállítását nézte meg.

Innen Selmecbányára mentünk: elsétáltunk a Szent Katalin templom és a Felvidék egyik legmagasabb pestisoszlopa mellett, majd felkerestük Petőfi Sándor emléktábláját az evangélikus líceum épületén. Elsétáltunk a főtér feletti Óvárhoz, majd az óváros déli részén, egy magas dombon álló Újvárhoz. Egy rövid szabadidőt még kaptunk, aztán célba vettük Magyarországot.


Jó 3 óra múlva, Esztergomnál léptük át a határt. Elbúcsúztunk az idegenvezetőnktől, majd 9-fél 10 körül hazaértünk.

Közel 1700 km-t utaztunk, szebbnél szebb épületeket, városokat, tájakat láttunk. Örök emlék lesz minden résztvevőnek ez az 5 nap!


További fotók a galériában: